Veelgestelde vragen over de Omgevingswet

De Omgevingswet is de wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Deze wet gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. De Omgevingswet geldt voor alle organisaties, bedrijven en inwoners in Nederland. De wet is op 1 januari 2024 ingegaan.

Veelgestelde vragen

De nieuwe Omgevingswet bundelt de regels voor het aanvragen van vergunningen bij bouwen, slopen en kappen. Er is één loket voor alle vergunningen, initiatieven en aanvragen. Naast betere en snellere besluitvorming biedt de nieuwe wet ook ruimte voor lokaal maatwerk. En door participatie (mee denken en meedoen) bevorderen we de betrokkenheid van burgers en ondernemers bij de ontwikkeling van de leefomgeving.

  • Het Omgevingsloket: hierin staan alle regels van het rijk, de provincie en de gemeente bij elkaar. In het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers en betrokken snel zien wat er mag in de fysieke leefomgeving. Via de website kun je ook een vergunning aanvragen, een melding doen of aanvullende informatie doorgeven. 
  • De bestemmingsplannen zijn per 1 januari 2024 opgenomen in een omgevingsplan. In het omgevingsplan staat wat er op welke plek mag. De overheid bekijkt onderdelen van de leefomgeving meer in samenhang, bijvoorbeeld thema’s als energie, geluid of duurzaamheid.
  • Voor veel vergunningen geldt nu dat de gemeente in 8 weken een besluit moet nemen over de aanvraag. Deze periode kan worden verlengd met 6 weken. Voor sommige projecten kan een uitgebreide procedure nodig zijn. In dat geval moet de gemeente binnen 26 weken een besluit nemen.
  • Met de komst van de Omgevingswet verwacht de overheid van de initiatiefnemer dat hij of zij met omwonenden en anderen die iets van het initiatief gaan merken in gesprek gaat. De wet noemt dit participatie. 
  • Naast de Omgevingswet is per 1 januari 2024 ook de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen ingegaan. Dat kan voor initiatiefnemers die gaan bouwen betekenen dat zij een onafhankelijke kwaliteitsborger moeten inschakelen om de bouwkwaliteit te toetsen. Dit was eerder een taak van de gemeente. Op onze website vindt u meer informatie over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
  • Als u een vergunning aanvraagt die van invloed is op de leefomgeving, zoals; aanbouw, zonnepanelen plaatsen, ideeën voor moestuinen in de wijk of een buurthuis, uitbreiden bedrijf, aanleggen uitrit, het bouwen van een woning of nieuwbouwwijk, enz.
  • Als uw buren, gemeente, ondernemers of anderen een vergunning aanvragen of een initiatief hebben, waarbij iets verandert aan uw omgeving. U mag daar iets van vinden en/of meedenken over het initiatief. De Omgevingswet vraagt een initiatiefnemer om belanghebbenden op tijd te informeren over de plannen.
  • Als u mee wilt denken over de nieuwe omgevingsvisie. De gemeente start met de Omgevingsvisie in 2023. Hierin leggen we vast wat we belangrijk vinden voor de komende 10 tot 20 jaar. Dat doet we samen met inwoners, ondernemers en organisaties. U wordt van harte uitgenodigd om weer mee te denken over uw directe (leef)omgeving in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, Eerdere inbreng – zoals in de documenten ‘Bouwstenen voor de omgevingsvisie van…’ – worden hierbij meegenomen. Meer informatie daarover volgt.
  • Als u mee wilt denken over de omgevingsplannen. De omgevingsplannen zijn een juridische vertaling van de omgevingsvisie. Hier wordt vast gelegd wat de kaders zijn per wijk/gebied. Het plan is meer gedetailleerd dan de visie.
  • Als u iets wil veranderen in de fysieke leefomgeving. U moet bijvoorbeeld een vergunning aanvragen als u uw huis wil verbouwen, bij verbouwing van een monument, zonnepanelen wil plaatsen, ideeën voor moestuinen in de wijk of een buurthuis heeft, bij uitbreiding van uw bedrijf, voor het aanleggen van een uitrit, het bouwen van een woning of nieuwbouwwijk, enzovoort.
  • Als uw buren, gemeente, ondernemers of anderen een vergunning aanvragen of een initiatief hebben, waarbij iets verandert aan uw omgeving. U mag daar iets van vinden en/of meedenken over het initiatief. De Omgevingswet vraagt een initiatiefnemer om belanghebbenden op tijd te informeren over de plannen.
  • Eén wet, de Omgevingswet: minder regels, meer samenhang, meer overzicht
  • Eén digitaal omgevingsloket: het Omgevingsloket
  • Alle regels van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen op één plek
  • Overzicht van bestaande plannen en regels voor een bepaalde locatie of gebied
  • Snel duidelijkheid of een vergunning of melding vereist is
  • Eén omgevingsvergunning aanvragen: ook als er meer overheden betrokken zijn bij een project
  • In veel gevallen al binnen 8 weken na aanvraag besluit. Belangrijk hierbij is dat het voortraject, met onder andere participatie, goed doorlopen wordt
  • Meer ruimte voor eigen initiatief en regie van inwoners
  • Meer betrokkenheid van inwoners en ondernemers

Hét uitgangspunt: hoe verbeteren we onze leefomgeving! Hoe passen we nieuwe ontwikkelingen in met respect voor een goede en gezonde leefomgeving.

Het digitale systeem is een ingewikkeld systeem. Dat zal zeker in het begin nog wel eens haperingen vertonen. Inwoners, ondernemers en overheid moeten daarmee leren werken en al werkende worden er zeker aanpassingen gedaan om het systeem zo goed mogelijk te krijgen. Enig geduld bij alle partijen is dan ook wel gewenst.

Heeft u andere vragen over de Omgevingswet? Kijk dan ook op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

De omgevingsvisie is een plan waarbij de gemeente haar beleidsdoelen vastlegt voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn.

Een omgevingsplan is een document, waarin de gemeente alle regels voor de leefomgeving bundelt. Het omgevingsplan vervangt alle ‘oude’ bestemmingsplannen en lokale regels voor de fysieke leefomgeving – zoals uit verordeningen – en bundelt ze in één nieuw plan. Waar een bestemmingsplan zich vooral beperkt tot ruimtelijke ordening, is het omgevingsplan veel breder. Het gaat niet alleen om ruimtelijke aspecten, maar ook andere onderwerpen, zoals milieu, gezondheid, natuur en cultureel erfgoed. Het gaat bijvoorbeeld over waar je mag bouwen, welke geluidsnormen er zijn, hoe de bodem gebruikt mag worden, welke regels er zijn voor parkeren en welke maatregelen voor duurzaamheid.

Kijk op deze website op de pagina over participatie.

Neem contact op met de gemeente via 14 0228. Ons klantcontactcentrum (KCC) verbindt u dan door met de persoon die uw vraag kan beantwoorden.

U kunt ook mailen naar: gemeente@drechterland.nl

Als u geen informatie vindt over de locatie waar uw initiatief plaatsvindt, neem dan contact op met de gemeente: 14 0228.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKb) is tegelijk met de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking getreden. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren.

Nieuw zijn:
• de functie van de onafhankelijke kwaliteitsborger (dit was een taak van de gemeente)
• de toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door de toets in de praktijk

De wet gaat gefaseerd in. Er is al gestart met de eenvoudigere nieuwbouwprojecten. Later volgen de meer complexere projecten en verbouw.

Kijk voor meer informatie op de pagina over de WKb.